Dochucovať môžeme už spomínanou soľou, koreninami, ale aj bylinkami. Sodík obsiahnutý v soli zaťažuje obličky dojčiat a batoliat, ktoré nie sú ešte dostatočne vyvinuté, aby dokázali tento nadmerný príjem spracovať. Deti majú veľmi jemnú chuť a mali by sme pri nich uprednostňovať menej výrazné dochucovadlá.
Potreba dochucovať jedlá prichádza v období, kedy do stravy detí zaraďujeme príkrmy. Pre detičky je v tomto období dostačujúca prirodzená chuť potravín, z ktorých im príkrmy pripravujeme. Nemusíte sa báť siahnuť aj po kupovaných príkrmoch. Príkrmy HiPP BIO zeleninové a mäsovo-zeleninové sú vyrábané bez prídavku soli (pokiaľ etiketa uvádza prítomnosť sodíka/soli, je v tomto prípade obsiahnutá ako prirodzená súčasť surovín, z ktorých je príkrm zložený).
Slovenské rodiny sú zvyknuté soliť jedlo viac ako je potrebné. Ak týmto zlozvykom trpíte ja vy, snažte sa ho nepreniesť na svoje deti. Dôležité je uvedomiť si, že sodík nepochádza len zo soli, ktorou jedlá dochucujeme, ale že sa nachádza aj v potravinách, ktoré kupujeme v obchodoch. Takéto skryté soli sú napríklad v šunke, párkoch, presolenom pečive, kečupe, instantných jedlách... Preto tieto potraviny do detského jedálnička nezaraďujte. Ak už dosáľať, tak u starších detí môžeme použiť jedlú jodidovanú soľ, pretože jód je nevyhnutný pre správnu činnosť štítnej žľazy.
Vhodnou alternatívou sú bylinky, ktoré majú pre deti dostatočne výraznú chuť. Dojčatám môžeme spestriť pokrm petržlenovou vňaťou, použiť môžete aj vývar z rasce, malé množstvo klinčekov, majoránky, bazalky. U batoliat sa možnosti rozširujú, ale najvhodnejšími stále zostávajú zelené bylinky, ako petržlenová vňať, pažítka, bazalka, ktoré zvyšujú biologickú hodnotu pokrmu o vitamíny a antioxidanty. Bylinky by mali byť čerstvé a mnoho z nich si je možné dopestovať na záhrade alebo aj na balkóne. Takto dochutené jedlo nepotrebuje dodatočné dosáľanie a napriek tomu dodá jedlu rozmanitú chuť. Bylinky by sa nemali kombinovať, aby ste vedeli ľahšie identifikovať prípadné alergie.
Dochucovať bylinkami môžete ktorékoľvek pokrmy, Ideálne je s nimi nahradiť dochucovanie jedál pre celú rodinu. Niektoré druhy korenia sa používajú cielene k určitým druhom potravín, keďže zlepšujú ich stráviteľnosť. Napríklad bobkový list k strukovinám, klinček k ryži, rasca k zemiakom. Naučiť sa ich zmysluplne používať v kuchyni nie je určite na škodu ani pre dospelých. Keď budete týmto spôsobom obohacovať pokrmy pre celú rodinu, pomaly sa naučíte vynechávať zbytočné solenie a pripravíte sa na spoločné stolovanie s vašim dieťaťom, na ktoré neprenesiete tieto soliace zlozvyky.
Dochucovať jedlá deťom by sme mali minimálne. Ak máte deti do 3 rokov, soľničku a koreničku využívajte hlavne ako dekoráciu na stôl. Ukážte deťom prirodzenú chuť jedál a zbytočne ich neučte pridávať do jedla za každých okolnosti soľ. A ak už soliť alebo koreniť, tak naozaj s mierou.
Zdroj: HiPP