Informácie sa rôznia a dostať sa zo spleti týchto častokrát protichodných tvrdení, je náročné. Zdrojom všetkých potrebných látok pre zdravý vývoj bábätka, teda aj prirodzene sa vyskytujúceho cukru – laktózy, je materské mlieko. Vekom sa jedálniček dieťatka rozširuje o nové potraviny a chute, ktoré sú tiež ďalším zdrojom cukrov. Pre správny vývoj dieťaťa nie sú potrebné všetky druhy cukrov. Ktoré cukry sú teda prospešné a kedy ich zaradiť do jedálnička? Tieto otázky si teraz spolu zodpovieme.
Čo všetko sú cukry?
Cukor, tiež označovaný ako sacharid, je hlavným zdrojom energie a dôležitou zložkou potravy. Z toho nám teda vyplýva, že jedálniček dieťaťa by cukry mal obsahovať, avšak, nie všetky druhy vo veľkých množstvách. Nie je cukor ako cukor. Detičky by mali skôr konzumovať takzvané pomalé cukry, ktoré sú dlhodobým zdrojom energie. Prijímať ich môžu cez potraviny, ktoré obsahujú škrob a vlákninu – ovocie, zelenina, strukoviny, zemiaky, ovsené vločky, pečivo, ryža, či cestoviny. Mali by tvoriť základ sacharidov v strave.
Stravu by nemali vo väčšej miere tvoriť potraviny, ktoré obsahujú rýchle cukry a ani potraviny, ktoré sú prisladzované ovocnými koncentrátmi. Ich nadbytok môže viesť ku kazovosti zubov, zvýšenej telesnej hmotnosti, či k iným zdravotným ťažkostiam. Sú obsiahnuté vo väčšine sladkostí, dochucovadlách, sladkých nápojoch, či ovocných jogurtoch.
Ak sa však rozhodnete pridávať takéto potraviny do jedálnička, zvýšte pozornosť na ich množstvo. Dôležité je preto pozorne čítať etikety na obaloch. Vhodným spestrením stravy dieťatka sú napríklad ovocné kapsičky bez pridaných cukrov, bez lepku a zo 100% ovocia.
Kedy začať s pridávaním cukrov do stravy?
Bábätko prijíma prirodzene sa vyskytujúce cukry v materskom mlieku alebo dojčenskom mlieku od narodenia. Pridaním príkrmov do stravy v 4. -6. mesiaci prijme bábätko všetky potrebné cukry v podobe zeleniny a ovocia. Nie je preto potrebné jedlo ešte prisladzovať. Žiadne obavy, kombinovanie rôznych chutí ovocia a zeleniny ho tak skoro neomrzí a nie je potrebné siahať po potravinách, ktoré obsahujú pridané cukry. V 12. mesiaci môžete začať spestrovať jedálniček medom, ktorý je zdrojom proteínov, vitamínov a aminokyselín. V skoršom veku sa med neodporúča, keďže môže byť zdrojom alergií a bruško vášho dieťatka ho ešte nedokáže dobre stráviť. Vhodným spestrením stravy od 1 roka môžu byť orechy, sušené ovocie, ovocné a müsli tyčinky HiPP.
Detský jedálniček by mal byť bohatý na vitamíny a vlákninu, ktoré priaznivo vplývajú na jeho vývoj a trávenie. Chute objavujte postupne a uprednostňujte potraviny, ktoré obsahujú prirodzene sa vyskytujúce cukry, ktoré vašim drobcom dodajú potrebnú energiu. Biely cukor je síce tiež zdroj energie, ale neobsahuje žiadne telu prospešné živiny, preto ho môžete z jedálnička úplne vylúčiť.
Zdroj: HiPP