štvrtok, 28 október 2010 00:00

Test na príjimacie pohovory, slovenčina, 4. ročné gymnázium Púchov

Napísal(a) prerodicov
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Druhý z testov na prijímacie pohovory Gymnázia v Púchove. Diktát aj testové otázky - vyskúšajte sa zo svojich znalostí.

Diktát
   1. Archeologický výskum na území starovekej Mezopotámie pomohli objasniť mnohé veci.
   2. Na Severnom póle pôsobili kanadskí vedci, ktorým dobre poslúžil jeden sobí záprah.
   3. O štvrť na tri prešli cieľom aj policajné vozy za poslednými ôsmimi pretekármi.
   4. Akísi atléti zo siedmich európskych krajín sa zišli na pretekoch v Poľsku.
   5. Nakoniec v boji zostali ktorísi dvaja chlapi sami.
   6. Stále mi pripomínal, akí sú ostatní a aký som ja.
   7. Jedni známi o ňom vravia, že je hrdý, druhí tvrdia, že je namyslený.
   8. Prišla aj matka, ktorá, žiaľ, o tom nevedela.
   9. Všetky deti i dospelí sa tešia na Vianoce.
  10. Veľa je však aj takých, ktorí vianočné sviatky prežívajú sami.
  11. Zavítali k nám sesternicini starí dobrí známi a sudkynini synovia.
  12. Hľadeli na to všetko akísi chlapci, ktorí boli schovaní za tamtým kríčkom.
  13. Úspechy si vydoby sám!
  14. Pilotovi tryskového lietadla zlyhalo automatické riadenie.
  15. Matkini synovia sú švárni sokoli.
  16. Popradskí hokejisti bojovali s oduševnením ako sokoly.
  17. Na jarmoku v Brezne si kúpil tri kosy.
  18. Lúka sa mu ťažko kosí, lebo je veľmi príkra.
  19. Zuzkini starí rodičia opatrovali choré lesné zvery.
  20. Prvého januára je Nový rok a každý sa už teší na budúci nový rok.
 

Test

1. Ktoré z uvedených súvetí sa z hľadiska druhu líši od ostatných štyroch?
a)         Kadiaľ pôjdeš, zbieraj nové priateľstvá.
b)         Ovce idú, kam ich oči povedú.
c)         Priblížili sa k tomu miestu, kde sa mu pripomenuli staré spomienky.
d)         Dedo zamyslene pozeral tam, kde prežil pekný deň.
e)         Kde si si vyložil perá, tam si hľadaj aj zošity.

2. Ktorá z  uvedených viet zodpovedá danej vetnej schéme?
a)         Počasie za skorého rána veľmi sklamalo mnohých turistov z výpravy.
b)         S touto knižkou sa neochotne rozlúčili večer milovníci umeleckého slova.
c)         Do veľkých topánok sa mu rýchlo naberá špinavá voda z potoka.
d)         Za svoje vedomosti navždy vďačia študenti profesorovi s dobrým srdcom.
e)         Na zamračenej oblohe sa popoludní zjavovali známky prvej búrky leta.
 
 
 

Ktorá z uvedených viet obsahuje viacnásobný prívlastok?
a)         Moja vlnená sukňa je stále moderná.
b)         Turisti navštívili historické pamiatky mesta a blízkeho okolia.
c)         Jej úsmev bol vždy záhadný a lákavý.
d)         Narodeniny oslávila sladkou tortou a obloženými chlebíčkami.
e)         Veľa sme počuli o rozličných užitočných veciach.

4.  Ktorá z uvedených viet neobsahuje časticu?
a)         Nie som, žiaľbohu, plavcom.
b)         Pôjdeme dobre, neboj sa.
c)         Aj oči jej žiarili.
d)         Dobre, pôjdeme.

5. Ktorá z viet obsahuje rozvitý podmet?
a)         Pravopis mi robí nemalé ťažkosti.
b)         Zo školy vybehli žiaci.
c)         Tiger je zúrivá šelma.
d)         Všetci štyria čítali časopis.

6. V ktorej z možností sú obidve uvedené slovné spojenia združenými pomenovaniami?
a)         operačná sála, púpava žltá
b)         kyselina žieravá, oxid uhličitý
c)         prídavné meno, široký pás
d)         jagavé hviezdy, strieborný mesiac
e)         olympijské hry, majstrovstvá sveta

7. Vtedy Martin spravil ešte dva kroky dozadu.
Podčiarknutý vetný člen je:
a)         príslovkové určenie miesta
b)         príslovkové určenie spôsobu
c)         nezhodný prívlastok
d)         príslovkové určenie príčiny

8. Ktorá z možností obsahuje jednoduchú vetu?
a)         Hviezdoslav, veľký slovenský básnik, sa vyznačoval veľkosťou ducha.
b)         Slnko sa vykotúľalo, ožiarilo lesy, lúky i polia.
c)         Blahoželali jubilantovi, ešte aj darček mu priniesli.
d)         Ideš či ostaneš?

9. Ktorá z uvedených viet obsahuje rozvitý nepriamy predmet?
a)         Labute majú vznešený vzhľad.
b)         Moja sestra sa bojí hlbokej vody.
c)         Múdry človek neverí klebetám.
d)         V lete sú ozdobou jazierka hrdé labute.

10. Ktorá z viet obsahuje neplnovýznamové sloveso?
a)         Hovoriť – striebro, mlčať – zlato.
b)         Statočnosť a česť v nijakom obchode nekúpiš.
c)         Pod jej pohľadom pomaly bledol.
d)         Prestaň vyrušovať svojich spolužiakov.

11. Ktorá z uvedených viet obsahuje všeobecné, konkrétne podstatné meno, ktoré sa skloňuje podľa vzoru
vysvedčenie a má tieto gramatické kategórie: stredný rod, jednotné číslo, inštrumentál?
a)         Stojím pred vážnym rozhodnutím.
b)         Rozveselené žiarilo zlatým plameňom.
c)         Chvália sa cudzím perím.
d)         Nič sa nevyrovná prírodným rezerváciám.

12. Ktorá z uvedených oznamovacích viet je jednoduchá, rozvitá, jednočlenná, slovesná?
a)         Vzápätí sa sypali dole vŕškom.
b)         V Jožovi hrklo.
c)         Predaj čerstvých vajec.
d)         Čosi ma silno pichlo v boku.

13. V ktorej z uvedených viet zodpovedajú slovesu tieto gramatické kategórie?
2. osoba, jednotné číslo, prítomný čas, podmieňovací spôsob, dokonavý vid.
a)         Vráť sa domov ešte dnes!
b)         Budeš sa rozhodovať dlho?
c)         Ešte by si sa bol s nimi stretával?
d)         Kúpil by si si aj tvarohový koláč?
e)         So sústredeným výrazom v očiach ma počúvaš už dve hodiny.

14. V ktorej z uvedených viet sa všetky prídavné mená skloňujú podľa toho istého vzoru?
a)         Učiteľovo slovo a kamarátove rady zapôsobili na smutné srdce.
b)         Budúci ženích bol súci mládenec z neďalekej obce.
c)         Malú okrúhlu tvár jej zvýraznil svieži úsmev.
d)         Evin hadí priateľ sa mi nepáči.
e)         Vrana bola ozdobená pávím a kohútím perím.

15. Ktorá z uvedených viet je jednoduchá, rozvitá, dvojčlenná, úplná?
a)         Ťažko zo seba vydala hláska.
b)         Dievčatá upratali a nakúpili.
c)         Jedno okno sa zatvára.
d)         Peter chce športovať.

16. Ktorý z uvedených umeleckých jazykových prostriedkov je správne pomenovaný?
a)         všetky hviezdy sa tichučko smejú – personifikácia
b)         a išiel za ním ako stratená ovca – metafora
c)         slnko milučké, teplé – prirovnanie
d)         trpkosť srdca vyprší – epiteton

17. V ktorej z možností nevznikli všetky slová rovnakým spôsobom?
a)        autodielňa, prateta, vzducholoď, drevotrieska,
b)         poviedkar, dusivý, bábkar, drôtený,
c)         nadpráporčík, podporučík, vyrobiť, začleniť,
d)         zverolekár, skalopevný, zvukomaľba, automapa.

18. V ktorej z možností sú obidva tvary podstatných mien správne?
a)         v hoteli, tri papiery,
b)         o medaily, v zmesi,
c)         v kufre, plytké močiare,
d)         dva svetre, o litri,
e)         nové klavíry, struna na pedále.

19. V ktorej z možností majú všetky slovesá rovnaký vid?
a)         sledujú, holdujeme, kraľoval, pozerám,
b)         uzrela, ukrajujem, ukazovať, umiestniš,
c)         vyniesť, vychvaľovali, vymierajú, vyberiem,
d)         odráža, opracovať, nastoľujú, naberám,
e)         korčuľoval, kvitne, utiera, odcestuje.

 20. Ktorá z uvedených viet má viacnásobný predmet?
a)         Príroda hýri farbami jari a teplou sviežosťou.
b)         Zo zvyškov vlnenej látky a igelitu si vystrihnite štvorec.
c)         Dievčence z dediny išli do lesa na maliny.
d)         Z vrecka mu trčal akýsi motúz a medený drôtik.

Správne odpovede
1 – c
2 – d
3 – b
4 – b
5 – d
6 – e
7 – c
8 – a
9 – b
10 – d
11 – c
12 – b
13 – d
14 – e
15 – c
16 – a
17 – a
18 – d
19 – a
20 – a

Zdroj :Gymnázium Púchov

Naposledy zmenené nedeľa, 14 október 2012 18:31


Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.

Na zlepšenie našich služieb používame súbory cookies. Prehliadaním web stránok súhlasíte s ich využitím. Používanie môžete odmietnuť nastavením Vášho prehliadača.