štvrtok, 13 jún 2013 10:43

Navarte si púpavu, bazu, lipu či žihľavu

Napísal(a) Sylvia Bodláková
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)
Aj zdravé môže byť chutné Aj zdravé môže byť chutné Dobrenapady.info

Tento rok som sa vrhla na úplne nové varenie. Rozhodla som sa skombinovať byliny a novodobé želírovacie cukre či kukuričné a zemiakové škroby. Začala som púpavou, pokračovala bazou a žihľavou a najnovšie som pridala aj lipu. Skúste, možno po prečítaní niektorý z nich predsa len vyskúšate.

Púpavové želé
40 púpavových rozkvitnutých kvetov zalejeme 1 litrom vody a necháme zovrieť. Ihneď vypneme a necháme vychladnúť. Potom zlejeme do hrnca so želírovacím cukrom na 1200 g ovocia. Premiešame, aby sa rozpustil, pridáme 1 zarovnanú čajovú lyžičku kyseliny citrónovej a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme asi 5 minút. Potom vlejeme do dobre umytých pohárikov a uzavrieme. Namiesto kyseliny citrónovej radšej používam 50 ml pomarančovej šťavy.

Bazové želé
30 veľkých kvetov bazy zalejeme 700 ml minerálky. Prikryjeme a necháme luhovať 12 hodín. Potom scedíme do hrnca so želírovacím cukrom na 1200 g ovocia a dobre premiešame. Pridáme 100 ml citrónovej šťavy a 100 ml pomarančovej šťavy. Premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme asi 5 minút. Potom vlejeme do dobre umytých pohárikov a uzavrieme. Alebo vlejeme do misiek s piškótami alebo vylejeme na piškótový korpus, posypeme nejakými ozdobami a necháme stuhnúť.

Lipové želé
30 kvetov bazy zalejeme 700 ml minerálky. Necháme zovrieť. Prikryjeme a odstavíme. Necháme pôsobiť asi hodinu. Potom scedíme do hrnca so želírovacím cukrom na 1200 g ovocia a dobre premiešame. Pridáme 150 ml citrónovej šťavy. Premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme asi 5 minút. Potom vlejeme do dobre umytých pohárikov a uzavrieme. Alebo vlejeme do misiek s piškótami alebo vylejeme na piškótový korpus, posypeme nejakými ozdobami a necháme stuhnúť.

Púpavový sirup
30 kvetov púpavy zalejeme 500 ml vody a privedieme k varu. Povaríme asi 5 minút. Potom zlejeme do hrnca so 100 g kryštálového cukru a za stáleho miešania povaríme asi 5 minút. Vmiešame 50 ml citrónovej šťavy a odstavíme. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Veľmi rada miešam tento sirup so sódou.

Bazový sirup
30 kvetov bazy zalejeme minerálkou a 1 čajovou lyžičkou kyseliny citrónovej. Necháme asi 12 hodín pôsobiť. Potom zlejeme do hrnca so 100 gramami kryštálového cukru. Premiešame a na miernom plameni privedieme k varu. Prevaríme asi 5 minút. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Rada podávam riedené sódou s kockami ľadu a krúžkom citróna.

Žihľavový sirup
35 listov žihľavy zalejeme 500 ml minerálky a na miernom plameni necháme zovrieť. Ihneď odstavíme a prikryjeme. Necháme pôsobiť asi 5 minút. Potom zlejeme do hrnca so 100 g kryštálového cukru, 1 vanilkovým cukrom a 0,5 čajovou lyžičkou kyseliny citrónovej. Prevaríme asi 5 minút. Necháme vychladiť a môžeme podávať.

Lipový sirup
20 kvetov lipy zalejem 500 ml minerálky a necháme zovrieť. Ihneď odstavíme a prikryjeme. Necháme luhovať asi 10 minút. Potom precedíme do hrnca so 100 gramami hnedého cukru a 50 ml citrónovej šťavy. Prevaríme asi 5 minút. Vlejeme do fliaš a necháme vychladnúť. Môžeme podávať.

Sylvia Bodláková

Bazový puding? Kuk: http://www.dobrenapady.info/bazovy-puding-rc885.htm
Žihľavový džem? Kuk: http://www.dobrenapady.info/zihlavovy-dzem-rn345.htm



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.

Na zlepšenie našich služieb používame súbory cookies. Prehliadaním web stránok súhlasíte s ich využitím. Používanie môžete odmietnuť nastavením Vášho prehliadača.