streda, 06 február 2013 20:18

Môj prvý bezlepkový chlieb

Napísal(a) Syliva Bodláková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Môj prvý bezlepkový chlieb Sylvia Bodláková

Tak a máme v rodine ďalšiu diétu. Čo s ňou? Nuž popasujeme sa a vymyslíme čo a ako budeme variť.. Len pred tromi mesiacmi sme začali a už máme doma viacero obľúbených receptov z bezlepkovej diéty. Chlieb som občas kúpila, ale ten nám nechutil.

Nuž som sa pustila doma zase do experimentovania. A skúsili sme si doma urobiť vlastný kvások – viete ako to pekne buble a rastie a vyzerá akoby sme čarovali? Tak poďte so mnou na to. Ako? Nič zložité, len časovo náročné.

Bezlepkový kvások na chlieb
Do 7-decového skleneného pohára (dobre umytého a lepšie aj vyliať vriacou vodou - kvôli tvorbe plesní) vsypeme asi 2 polievkové lyžice pohánkovej múky a zalejeme teplou prevarenou vodou tak, aby po premiešaní sme vytvorili kozistenciu zemiakovej kaše zo školskej jedálne.
Pozor - používajte sklenené alebo umelohmotné nástroje.
Potom kvások prikryjeme servítkou a položíme do tieňa - niekde do kúta kuchynskej linky - kde nezavadzia a nie je tam prievan. Zhruba po 12-tich hodinách proces zopakujeme a pridáme ešte asi 3 zrná rasce. Kvások vždy za tých 12 hodín zredne a zväčší svoj objem. Občas bude hádzať bublinky - to je dobre.
Takto postupujeme od pondelka rána do piatku večera a v sobotu môžeme kvások použiť na pečenie.

Prvý chlieb - len taký malý
Vybrala som svoj hlinený kvetináčik - jemne som ho vytrela maslom Alsan - S a vysypala pohánkovou múkou. Do misy na miesenie cesta som si dala 2 polievkové lyžice - umelohmotné - kvásku. Priliala som 1 dl vlažnej vody z varených zemiakov a vsypala som ešte 2 polievkové lyžice pohánkovej múky. Premiešala som. Postupne po lyžiciach som vmiešavala zmes na bezlepkový chlieb.

Keď bolo cesto hustoty pudindu, vsypala som polovicu čajovej lyžičky soli. A potom som už ručne vmiešala toľlo zmesi, aby som vytvorila pevnejšiu - nie úplne kamennú - guľu, ktorú som vložila do kvetináčika. Prikrala som utierkou a nechala kysnúť na teplom mieste asi 4 hodiny.

Piekla som vo vyhriatej rúre na 200°C asi 35 minút.

A čo so zvyškom kvásku?
Nuž pokračujete v "kŕmení ", ale teraz už stačí len tri- štyri dni môžete piecť. Tradičné chleby z ražného klasického kvásku a aj bezlepkové z tohto kvásku (pohánkového) nájdete: www.dobrenapady.info/chlieb-cr8.htm
Iné bezlepkové recepty nájdete: http://www.dobrenapady.info/bezlepkove-cr30.htm

Silvia Bodláková, www.dobrenapady.info



Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.