piatok, 07 február 2020 10:39

Rozdiel medzi kefírom, cmarom a bifidovým mliekom

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Rozdiel medzi kefírom, cmarom a bifidovým mliekom Foto: pixabay.com

Kyslomliečne výrobky obsahujú veľké množstvo výživných látok s blahodarným účinkom na ľudský organizmus a navyše sú ľahko stráviteľné. Sú zásobárňou vápnika, horčíka, zinku, ale aj minerálnych látok. 

Kyslomliečne výrobky vo všeobecnosti pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru a sú nenahraditeľné vo chvíli, keď sa v tráviacom trakte naruší rovnováha baktérií, napr. po liečbe antibiotikami. Jogurtová kultúra napomáha i lepšiemu vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov v tráviacom systéme, pokiaľ, samozrejme, netrpíte neznášanlivosťou mlieka.

Produkty s probiotikami sú dôležitou funkčnou potravinou, pretože obsahujú probiotické mikroorganizmy, ktoré v tráviacom trakte napomáhajú posilňovať prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Odborníci zistili, že pravidelná konzumácia kyslomliečnych výrobkov môže zdvihnúť náladu, utlmiť depresie, až dokonca spomaliť starnutie.

Aminokyselina tryptofan, ktorá sa nachádza v kyslomliečnych výrobkoch, totiž pôsobí antidepresívne. K zníženiu hladiny cholesterolu v krvi môžu priaznivo prispieť nízkotučné kyslomliečne výrobky, ktoré sa odporúča konzumovať niekoľkokrát do týždňa, vďaka ich ľahkej stráviteľnosti.

Kefír

Kefír je kyslomliečny výrobok charakterizovaný kultúrou vyrobenou z kefírových zŕn rastúcich v špecifických podmienkach, pričom kefírové zrná obsahujú kvasinky fermentujúce laktózu. Pri jeho výrobe dochádza k vzniku oxidu uhličitého a malého množstva alkoholu. Kefír bol v minulosti mierne perlivý s istým obsahom alkoholu. Táto pôvodná receptúra sa ešte stále dodržiava na Kaukaze, kde ho horskí pastieri pijú už viac ako 5 000 rokov! Na Kaukaze veria, že pravidelným pitím kefíra získajú dlhovekosť. V Ázii používajú na výrobu kefíru aj kobylie alebo ťavie mlieko.

Cmar

Cmar je tekutý mliečny výrobok, ktorý vzniká pri výrobe masla z mlieka, z čoho je odvodený aj jeho anglický názov buttermilk (v doslovnom preklade maslo a mlieko). Cmar má nízky obsah kalórií, a preto je vhodný pri redukčných diétach. Obsahuje vysoko kvalitný proteín, ktorý má pozitívny vplyv na rast svalov. Okrem toho je kalciovou bombou.

Bifidové mlieko

Bifidové mlieka majú špeciálne postavenie v kyslomliečnych produktoch. Okrem probiotických látok obsahujú aj vlákninu. Bifidové mlieka patria medzi funkčné potraviny, vznikajúce cieleným kvasením mlieka a pridaním mliekarenských kultúr.

Bifidus je vitamínová bomba, ktorá svojim vysokým podielom bifidovej kultúry napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho systému, posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a navyše aj príjemne zasýti. Bifidus drink Vás dobije potrebnou energiou a nájdete ho v dvoch príchutiach, a to lesné ovocie a jahoda/kiwi. Práve kyslomliečne produkty sú tou správnou voľbou pre človeka nielen pre pozitívne zdravotné účinky, ale najmä pre nezameniteľnú chuť kefíru, cmaru, či bifidového mlieka.

 

Naposledy zmenené piatok, 07 február 2020 10:49


Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.

Rastieme s Hipom

Ako správne kojiť

Ako správne kojiť

Tá najcennejšia chvíľa v živote každej ženy sa pomaličky blíži a v rodine pribudne deväť mesiacov očakávaný drobunký...

Prev Next