streda, 13 september 2017 14:01

Šťavnatý hovädzí steak s jemne sladkou čiernou omáčkou

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Šťavnatý hovädzí steak s jemne sladkou čiernou omáčkou foto: pixabay.com

Suroviny: 2 ks steaku - najlepšie top blade (vysoká roštenka) hovädzie mäso, 1/2 ks zeleru, 4 ks mrkvy, 2 ks petržlenu, 1 ks cibule, 7 ks plátkov slaniny, 1 ks čerstvej šťavy z citróna, 1 PL hnedého cukru, soľ, čierne korenie, 400 ml slivkového lekváru, 100 ml
brusnicového džemu, 2 PL hrozienok, 2 dl červeného vína, 1/2 litra hovädzieho vývaru
ODVAR: 6 ks celého čierneho korenia, 4 ks bobkových listov, 4 ks nového korenia, 2 dl horúcej vody 

POSTUP
Steak necháme zohriať na izbovú teplotu. Potom si predhrejeme si panvicu. Hovädzie mäso nakoreníme a osolíme. Pridáme na panvicu a z každej strany restujeme 1,5 minúty. Medzitým si pripravíme odvar (z uvedených ingrediencií). V panvici (kastróliku) orestujeme slaninu, aby nám vznikol výpek. Slaninu vyberieme (viac ju už nepotrebujeme).
Do výpeku pridáme nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a cibuľu. Restujeme cca 3 minúty. Pridáme čerstvú šťavu z citróna a odvar. Pridáme slivkový a brusnicový džem. A zároveň pridáme hrozienka a červené víno. Celú zmes zalejeme hovädzím vývarom.
Pridáme orestované hovädzie a dusíme cca 45 minút alebo aj viac, aby bola zmes vyredukovaná. Vyberieme hovädzie mäso. Omáčku prepasírujeme cez sitko. Hovädzie mäso servírujeme spolu s prepasírovanou omáčkou.

Viac z tejto kategórie: « Plnený kapustový list


Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.