Postup: V miske rozmiešame droždie s cukrom, pridáme 2-4 lyžice mlieka a 2 lyžice múky. Riedky kvások necháme vykysnúť. Potom pridáme ostatné suroviny: cukor, múku, vlažný tuk, v mlieku rozhabarkované vajce a soľ. Vypracujeme riedke cesto, ktoré necháme opäť nakysnúť (asi hodinu). Nakysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku a nožom ho rozdelíme na rovnaké diely. Každý diel trocha roztiahneme pomúčenou rukou, rozvaľkáme na rovnakú hrúbku a potom vykrajujeme štvorčeky, na ktoré lyžicou dáme plnku. Každú buchtu zbalíme tak, že rohy cesta k sebe stlačíme, rukou sformujeme asi 3 cm vysoké buchty. Paríme v hrnci na sitku alebo gáze, po 3-4 buchty naraz (podľa veľkosti hrnca). Podávame s makom alebo kakaom, poliate maslom a posypané cukrom.
BLESKOVKY