Postup: Cviklu a batát si nastrúhame. Nakrájanú cibuľu speníme na oleji a pridáme cviklu s batátom. Posolíme a podusíme 5 minút. Pridáme šálku vody a uvaríme do mäkka. Vodu prilievame podľa potreby tak, aby nebola polievka riedka. Keďže sa batát rozvarí, nemusíme polievku zahusťovať. Doba varenia je zhruba 30-45 minút.
Knedličky: do misky si rozklepneme vajce, kvapku oleja a postupne pridávame krupicu tak aby nám vzniklo polotuhé cesto. Lyžičkou si tvarujeme knedličky a hádžeme do vriacej vody. Ked knedličky vyplávajú na povrch, sú hotové.
Do taniera si naložíme polievku, knedličky a na vrch poukladáme čerstvý tymián.
Tymián:
Silne podporuje imunitný systém, má antibiotické a antiseptické účinky, podporuje trávenie, podporuje vyprázdňovanie (obnovuje črevnú mikroflóru), pomáha pri plynatosti a bolestiach brucha, lieči zápal močových ciest. Má tiež močopudný účinok – odvodňuje nadbytočnú vodu z tela. Zlepšuje trávenie žalúdka (podpora vylučovania žalúdočných kyselín). Lieči kožné ochorenia a poranenia. Pomáha uvoľňovať hlien. Prečisťuje pľúcne tkanivo
Viac dobrých receptov nájdete na: Histamínová intolerancia
Foto: René Lazový Photo