Suroviny:
dve hrste sušených hríbov (ideálne dubákov)
trochu masla na opečenie cibuľky
1 stredne veľká cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
3 stredne veľké zemiaky
soľ
korenie
bobkový list
1 smotana na varenie
1 polievková lyžica octu
1/2 polievkovej lyžice krištáľového cukru
Postup:
Huby namočíme do vody. Necháme ich tam zhruba polhodinu, kým nezmäknú.
Na masle opražíme do zlatista cibuľku. Kým sa cibuľka praží, vyberieme huby z vody a nakrájame ich na menšie kúsky. Vodu z hríbov nevylievame, neskôr ju použijeme do polievky.
Do zlatista opraženej cibuľky pridáme cesnak (nakrájaný na polky alebo rozpučený), minútku posmažíme aby sa esencie uvoľnili a nádherné vône premiešali. Ďalej pridáme hríby a spolu pražíme ešte 2-3 minúty.
Pridáme soľ, čierne korenie podľa chuti, zalejeme vodou z húb a pridáme 1-2 bobkové listy. Všetko spolu povaríme približne 30minút, pokiaľ huby úplne nezmäknú.
Pridáme nakrájané zemiaky a približne 5 minút pred ich úplným uverením pridáme smotanu. Polievočku so smotanou necháme krátko prevrieť, následne sporák odstavíme.
Na záver pridáme do už odstavenej polievočky 1 polievkovú lyžicu octu a ½ polievkovej lyžice cukru. Zamiešame. Hotovo.
Podávame s chlebíkom.
Dobrú chuť