streda, 16 september 2020 14:08

Šalát s grilovanou zeleninou a hruškou si zamilujete

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)
Šalát s grilovanou zeleninou a hruškou. Šalát s grilovanou zeleninou a hruškou. Autor foto: Martina Baumann

Aj keď už máme pomaličky po lete, chutný šalát si môžete dať kedykoľvek. Najmä, ak je pripravený s láskou a hýri mnohými farbami. Presvedčiť partnera či maškrtné dieťa, aby si s vami dali kúsok zdravia na tanieri môže byť spočiatku boj, podrží vás fantázia a fakt, že sa nemusíte vždy držať len receptu. Ingrediencie môžete zamieňať, až nakoniec vznikne ten váš vlastný recept. A potom vás raz doma prekvapia s otázkou, či im urobíte ten vynikajúci šalát ako minule. Takto nás učí variť Martina Baumann, tá najlepšia kuchárka na svete. A viet čo? Nemohli sme si jej šalátovú prednášku nechať iba pre seba. Páči sa, tu jej príspevok pre rodicom.sk a jej najlepší šalát na svete. Inšpirujte sa.

Dnes som si pre vás pripravila prvý recept, vznikol inak úplne náhodou, keď som prehľadávala chladničku a nič som v nej poriadne nevedela nájsť. Keďže som vegetariánka, tak to bude spomínaný „nešťastný“ šalát. Na konci dňa vám však určite bude chutiť a poviem vám aj prečo. Nie je to ten klasický nuda šalát – niečo zelené na tanieri, pár paradajok, uhorka a keď sa chcete vyblázniť tak pridáte čiernu olivu a kúsok syra a ešte to víťazoslávne polejete olivovým olejom. Nie, takto variť a pripravovať jedlo nebudeme. Budeme sa hrať na tanieri.

 

Čo potrebujem?

Suroviny:

šalát – ľadový, poľníčkový, ale môžete dať v podstate hocijaký

cherry paradajky, čierne olivy, 1 mrkvu

 

Zálievka na šalát: Olivový olej, citrón, cesnak, ďumbier, chilli paprička, soľ

 1 mladá cuketa, 1 kaleráb, 1 hruška

1-2 vajíčka

 

Na dochutenie: parmezánové hobliny, glazé s balzamicom, štyri druhy korenia, soľ

 

Napriek tomu, že som v tej chladničke nič moc neobjavila, pripravila som si základný šalát z ľadového šalátu, poľníčkových listov, cherry paradajok, čiernych olív a strúhanej mrkvy. Pomer vám nepíšem, môžete si to namiešať podľa chuti a mrkvu môžete tiež vymeniť za bielu reďkovku. Ako zálievku som použila olivový olej, šťavu z citróna, morskú soľ, postrúhaný čerstvý ďumbier (môžete v prípade núdze použiť aj ten sušený, ten si určite zadovážte a majte v zásobe), cesnak a kúsok chilli papričky na kolieska. Tú môžete aj vynechať, ale my máme radi všetko, čo páli. Touto zálievkou pred podávaním polejte pripravený šalát. Ak ho polejete skôr, tak ho budete mať „mokrý“ a osobne mám napríklad radšej, keď je šalát chrumkavý.

Budete potrebovať grilovaciu panvicu, nedám na ňu dopustiť. Ja som tú svoju ukradla mame, u našich doma totiž viac fičia rezne, takže im ani veľmi nechýba :-)

Očistený kaleráb nakrájajte na hranolky a pekne grilujte na olivovom oleji do chrumkava. To isté platí aj pri mladej cukete, ktorú netreba šúpať, len dôkladne umyť a nakrájať na kolieska. Túto zeleninu môžete ochutiť pretlačeným cesnakom, korením - ja používam štyri druhy korenia v mlynčeku - a morskou soľou. Nič viac netreba, pretože zelenina sa pekne pripečie a chutí geniálne. Medzitým ako grilujete, si uvarte vajíčko na tvrdo alebo ako ja, uvarte ho len do polomäkka. Takto mi chutí do šalátov najviac.

Keď už budete vidieť, že grilovaná zelenina je o chvíľu hotová, pridajte na kraj panvice na plátky nakrájanú hrušku. Objavila som ju chuderku osamote v miske a prišlo mi jej ľúto. Čo s ňou jednou? Do koláča málo, do šalátu akurát. Hrušku nemusíte šúpať, len ju narýchlo ugrilujte na panvici, dochutiť ju nemusíte, na panvici sú už sú chute zo zeleniny.

Servírovanie: Nezabudnite, jeme aj očami!

A teraz ta najlepšia časť z varenia – aranžmá. Toto sú chvíle, ktoré môj muž nenávidí. Občas totiž práve táto aktivita zaberie viac času ako príprava jedla. Ale zas, ako by to vyzeralo, keby som si niečo takéto pre vás nezdokumentovala? Držím sa zásady, že jedlo musí nielen chutiť, ale aj dobre vyzerať na tanieri. Jeme predsa aj očami.

Pripravte si hlbší tanierik a naukladajte zeleninový šalát, ktorý ste už zaliali pripravenou zmesou. Ak máte radi parmezánové hobliny, tak ich pokojne použite a posypte nimi šalát. Pridajte grilovanú zeleninu, hrušku, rozkrojené vajíčko a polejte to glazé...toto je také čudné slovo... s balzamikovým octom. Ja som použila s príchuťou figy, v obchodoch však nájdete rôzne príchute.

Takto naservírovaným šalátom skúste prekvapiť svoju polovičku. Ak je to zarytý mäsožravec či mäsožravkyňa, tak šupnite tam ešte kúsok grilovaného mäska. Dobrú chuť :-)

 

Dnes pre vás varila Martina Baumann.

Viac z tejto kategórie: Hríbová smotanová polievka »


Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Pošlite nám článok

Máte zaujímavé informácie

 

Chcete sa podeliť s informáciami z oblasti rodiny, tehotenstva, výchovy, školstva, bývania, krásy či zdravia?

Prihláste / registrujte sa a pridajte článok na web. Je to pre Vás zložité? Pošlite nám článok mailom na redakcia@rodicom.sk

Ste prihlásený? Pošlite článok.